Sülük Nasıl Kullanılır?
12 Temmuz 2024

Sülük Nasıl Kullanılır?


Sülük, günümüzde tedavi amacıyla kullanılan önemli bir canlıdır. Özellikle vücudun belirli yerlerindeki rahatsızlıkları ve en önemlisi varisleri tedavi etmekte etkilidir. Sülük tedavisi, alternatif tıp yöntemleri arasında kabul görmektedir. Bazı doktorlar hastanelerde yatan hastalara sülük tedavisini yaygın şekilde kullanmakta ve tavsiye etmektedir. Sülüğün tedavi edici etkisi artık tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde kanıtlanmıştır. Önemli olan, uygulanacak rahatsızlıklar hakkında doğru kararlar vermektir. Bu tedavinin doğru ve uzmanlar eşliğinde yapılması tavsiye edilir. Bununla beraber sülük kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlara dikkat edildikten sonra sülük rahat bir şekilde kullanılabilir.

Sülük Nasıl Kullanılır ve Kullanımdan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Tedavi amacıyla kullanılacak sülüğün temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş olması gerekmektedir.
  • Sülük kesinlikle burun boşluğuna ve ağız içine yani yutak bölgesine uygulanmamalıdır.
  • Sülük uygulanacak bölgeye losyon, krem, kolonya gibi maddeler uygulanmamalıdır. Eğer istemeden bu maddeler kullanılmışsa, temiz bir sabunlu bezle silinip durulanmalıdır. Aksi takdirde sülük tam olarak görevini yerine getiremeyecektir. Sülük, nikotin veya sigara olan bölgelere kesinlikle yapışmaz.
  • Uygulama aşamasına geçmeden önce hasta olan kişinin rahatlaması sağlanmalıdır. Eğer hasta sülükten korkuyorsa veya sevmiyorsa, gözleri kapatılarak ve uzanması sağlanarak acele etmeksizin uygulanmalıdır.
  • Sülük yapıştırılacak alana göre, uygulanacak sülüğün büyüklüğü önemlidir. Özellikle yüz bölgesine uygulanacak sülüklerin küçük veya orta büyüklükte olmasına özen gösterilmelidir.
  • Sülük kan emmeye başladıktan sonra ona dokunulmamalı ve kendiliğinden bırakması için beklenmelidir.
  • Sülüğün uygulandığı bölgede sıcaklık, şişme, sertleşme görülürse doktora başvurup uygun bir antibiyotik ile birkaç gün tedavi olunmalıdır. Bazı durumlarda bu tedavi yöntemi tamamen başarılı olmaktadır.
  • Sülük tedavisine başlamadan önce, bir gün öncesinde sülük enfeksiyonunda etkili antibiyotiklerden biriyle koruyucu tedavi başlanmalı ve 3 gün boyunca uygulamaya devam edilmelidir, böylece enfeksiyon riski ortadan kalkar.
  • Sülük kendiliğinden bıraktıktan sonra salgıladığı pıhtılaşma engelleyici maddeler sebebiyle kan sızmaya devam edebilir. Bu miktar genellikle orta boy bir sülüğün emdiği kadar yani 2.5 ml olmaktadır. Kanamanın hemen durması için çok fazla tampon uygulanması durumunda kan deri altına sızacağından morarma meydana gelebilir. Bu yüzden birkaç kez gazlı bez konularak bir miktar kanın çıkmasına izin verilmelidir. Daha sonra yara üzerine antibiyotikli yara tozu dökülüp gazlı bez konulduktan sonra flasterle bantlanmalıdır. Küçük sızıntılar bir süre daha devam edebilir, bu doğal bir durumdur. En iyisi, sülük uygulamasından sonra fazla hareket etmeyecek şekilde uzanıp dinlenmek en rahatlatıcı yoldur.

Sülük Tedavisinin Faydaları

Sülük tedavisinin birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar arasında:

  • Kan dolaşımını artırarak varis ve diğer dolaşım problemlerini hafifletir.
  • Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde iltihap ve ağrıyı azaltır.
  • Kan pıhtılaşmasını önleyerek tromboz riskini azaltır.
  • Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sülük tedavisi, doğru ve uzman kişiler tarafından uygulandığında birçok sağlık sorununa çözüm olabilmektedir. Ancak her tedavi yönteminde olduğu gibi, sülük tedavisinin de bazı riskleri bulunabilir. Bu nedenle, tedaviye başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sülük Kanaması Nedenleri

Sülük Kanaması Nedenleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kafaya Sülük Koydurmak

Kafaya Sülük Koydurmak

Suat Arusan Sülük Tedavisi Sülüğün Tıbbi Etkileri

Suat Arusan Sülük Tedavisi Sülüğün Tıbbi Etkileri

Sülük Yağı Nereden Temin Edilir?

Sülük Yağı Nereden Temin Edilir?

Sülük Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Sülük Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Bel Fıtığı Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel Fıtığı Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güncel

Sülük Yapıştırma

Sülük Yapıştırma

Güncel

Sülük Balığının Yapısı

Sülük Balığının Yapısı