{ "title": "Yeşil Sülük", "image": "https://www.suluk.gen.tr/images/Yesil-Suluk-28.png", "date": "20.01.2024 12:40:17", "author": "Figen Canbolet", "article": [ { "article": "Yeşil Sülük, Özellikle alternatif tıpta yüzyıllardır kullanılan sülükler, tedavi etmeyenler ve edenler olarak ayrılmışlardır. Yeşil sülük tedavi edici sülükler arasına girerken sırtında çizgiler olmayan sülükler tedavi etme özelliği taşımamaktadırlar. Yeşil sülük, Hindistan da ve dünyanın birçok ülkesinde 10 ve 11. Yüzyıldan sonra tedavi etme özellikleri taşıdığı saptanmıştır. Dünyada 400 sülük çeşidi bulunmaktadır.

Yeşil sülük, dünyamızda yaşayan en nadide türdür. Sülüğün vücut yapısında bulunan tüm kaslar çok kuvvetlidir. Sülük fiziksel olarak uzayıp kısalabilen elastik ve yumuşak bir varlıktır. Baş tarafı kuyruk tarafına göre daha ince ve sivridir. Yeşil sülük tedavisi yapan kişinin ehli olmaması sülüğün kafa ve kuyruk tarafını anlayamamasına sebep olabilir. Yaklaşık uzunluğu 12-13 mm olup yaklaşık ağırlıkları 3 gr olabilmektedir, beslenmeden aylarca yaşayabilme özellikleri vardır. Bağışıklık sistemleri diğer canlılara göre çok yüksektir bu sebeptendir ki yeşil sülükler ve diğer sülükler hastalanmaz, güç kaybı yaşayıp ölmezler. Üreme organları kendilerine has özellikler taşır, her sülükte erkek ve dişilik özellikleri olup Hermafrodit bir canlıdırlar. Ancak birbirlerini dölleyerek çoğalır ve kendilerini dölleme özellikleri bulunmamaktadır. Dölleme işleminden yaklaşık 30 ila 40 gün sonra, 15 ila 30 adet arası yumurta meydana gelmektedir. Yumurtalarını taşlara ve toprağa bırakırlar. Toprağa ve taşa bırakılan yumurtalardan yavruların çıkma süresi 40 gündür. Yavrular bahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde yumurtadan çıkarlar. Gözle görülmeyecek kadar ufak ve açlık hissi ile doğarlar. Ortalama 20 yıl yaşarlar ve 5 yaş olmuş bir yeşil sülük artık tıbbı tedavi etme özelliklerine ulaştığı için kişilerde kullanıma hazır bir hale gelmektedir. Tedavi amaçlı kullanılan sülükler suyun içinde bakılmalıdır ve muhakkak bulundukları su 3 gün içerisinde değiştirilmelidir. Havanın nasıl olacağını merak edenler sülüklere bakabilirler zira sülükler fırtınalı havalarda ya da fırtına öncesinde hareketli ve heyecanlı bir yapı sergilemektedirler.

Yeşil Sülük Tedavisi ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil sülük insanları ısırarak toplardamarlarda oluşmuş tıkanıklıkları eriten 150 civarında enzim salgılamaktadırlar. Salgılanan bu enzimler kanın sulanmasına sebep olmakta ve bu sayede kandaki birikme en az seviyede olmaktadır. Yeşil sülük ve sülükler özellikle; sedef, egzama, vitiligo, mantar ve yılancık başta olmak üzere çeşitli cilt hastalıklarında kullanılır. Basur ve varis gibi kan dolaşımının sebep olduğu rahatsızlıklarda bulunduğu bölgeye sülük koyulmak sureti ile o bölge ısırttırılarak oraya enzim salgılatılmaktadır. Prostat, erbezi, yumurtalık, kalp, ciğer, yüz, kafa, boyun, kulak gibi vücudun her alanına uygulanabilmektedir. Sara rahatsızlığı, dil ve ağız yarası olan kişilerin ağız içine koyma sureti ile fayda sağlanmaktadır. Tiroit bezi rahatsızlığında, tiroidin üzerine koyulmaktadır, sülük ısırma işlemini bitirip düştüğünden sonra yaklaşık 5 ya da 6 defa ısırılan bölgeye kupa uygulaması yapılarak enzimlerin vakum yolu ile dağılması sağlanır.
" } ] }