{ "title": "Sülük Üremesi", "image": "https://www.suluk.gen.tr/images/Suluk-Uremesi-12.jpg", "date": "19.01.2024 23:56:09", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Sülük Üremesi, Sülük halkalı solucanlar familyasında olan bir sürün gendir. Sülüklerin kara, tatlı su ve deniz formları vardır ve oligochaeta familyası ile yakın akrabalardır ve klitellum yapısını bulun durmaktalar. Sülükler etçidir sümüklü böcekler, solucanlar, böcek larvaları, küçük kabuklular ile beslenmekte veya iki yaşamlılar, balıklar, sürüngenler ve bazı memelilerden kan emen parazitler olarak bulunurlar. Sülüklerin en büyük avcıları, sucul böcekler, karides, balıklar ve diğer sülük türleridir. Sülükler Avrupa'da doğal olarak yüzyıllardır kan emici özelliği ile bilinir ve tıbbi amaçla kullanılmaktadır. Sülüğün salgıladığı Antikoagulan madde yapıştırıldığı bölgede kan pıhtılaşmasını engellemektedir.

Sülük Nasıl Ürer

Sülükler eşeysiz üre yememekte ve regenerasyon kabiliyetleri çok azdır. Sülük ortadan ikiye bölündüğünde ön parçası bir anüs meydana getirebilir, ancak arka parçası yeni bir baş meydana getiremez. Sülüklerin hepsi hermafrodit olup üreme sistemi içinde bir erkek bir de dişi gonopor taşımaktalar. Dişi ve erkek organlar vücudun Ventralinden Median olarak arka, arkaya dışa doğru açılır. Erkek genital por devamlı dişi porun ön tarafında bulunmaktadır. Erkek Gonadlar yuvarlak kesecikler şeklinde olur ve bunların sayısı en az dört çift, en çok ise on yedi çift olmaktadır. Testisler vücudun orta kısmında bulunan segmentlerde birer çift olarak yanlarda sıralanmaktadır. Her testis ayrı ayrı kanalcıklar ile kendine ait olan sperma kanalı uzamakta ve her iki büyük sperma kanalı öne doğru uzanır. Sperma kesecikleri olarak bilinen birer genişleme yaptıktan sonra ortak bir Atriyumda sonuçlanmaktadır.

Sülüklerin birçoğunda döllenme spermaların penis aracılığı ile dişi sülüğün vaginasına nakledilmesi şeklinde oluşur. Bir sülük diğer sülüğün sırtına saplanır ve kısa bir süre sonra spermalarını sölom boşluğuna bırakır. Spermalar sölom boşluğunda geçerek oradan ovaryumlara gider ve döllenmeden bir süre sonra yumurtalar besleyici albumin ile dolu olan bir kese içine bırakılır. Yumurta kesesi dişi sülükten çıktıktan sonra verimli yumurtalar taşımaktadır. Kesecikler ekseriye su içinde bulunan objeler üzerine veya konakçıların vücuduna bırakılır. Bazı sülükler kokonları bırakmak için suyun dışında nemli toprağa gömerler ve yumurtaları korumak için üzerine gerilerek korumaktadırlar. Baharda yumurtadan çıkan sülükler bir yıl içinde olgunlaşır ve birçok sülüğün ömrü en fazla 1 yıl olur.

Sülükler Ne ile Beslenir

Sülükler doğada balık, kurbağa gibi canlıların kanı ile beslenmektedirler. Fakat tesislerde üretilen sülükler mezbahalardan elde edilen sağlıklı kan ile beslenmektedirler.

İyi günler
" } ] }