{ "title": "Sülük Nasıl Tutturulur", "image": "https://www.suluk.gen.tr/images/Suluk-Nasil-Tutturulur-54.jpg", "date": "21.01.2024 07:31:02", "author": "Burcu ÖZÇELİK DURU", "article": [ { "article": "
Sülük nasıl tutturulur, Eski zamanlardan bu yana sülükle tedavi yöntemi uygulandığı pek çok kişi tarafından bilinir. Büyük anne ve dedelerimizin uyguladığı bir yöntem olarak günümüze kadar gelmiştir. Hatta tıp dünyasında bile yapılan araştırmalar neticesinde faydaları konusunda çok ciddi ilerleme kaydedilmiş ve günümüzde doktorlar tarafından çok sık uygulanan bir tedavi şekline dönüşmüştür. Sülük tedavisi ile ilgili yurt dışında da birçok çalışmalar yapılmıştır.

Sülüklerin emme mekanizmaları kendiliğinden var olan bir durumdur. Emme esnasında salgıladıkları bir sıvı ile acı hissinin oluşumunu ortadan kaldırmaktadır ve yine salgılanan 'hirudin' adlı sıvı ile de kanın pıhtılaşmasını engellemektedir. En ufacık acı dahi hissetmezsiniz.

Sülükler kan emerek beslenirler, yaklaşık yarım saat emerler. Emdikleri bu kan ile 6 ay boyunca hiç beslenmeden yaşamlarını sürdürebilirler.

Yara üzerine konmadan çnce sülükte aranan şartlar

Öncelikle kan emecek olan sülük daha önce başka birinin kanını emmiş olmamalıdır. Bu çok tehlikeli olup ölümle sonuçlanabilir. Diğer kişinin kanında bulaşıcı hastalık olma ihtimali her zaman vardır. Sülük tutturulmadan önce ağzında kan olup olmadığına çok iyi bakılmalıdır. Emme işleminden önce sülük pet şişe suyunda bekletilmeli ve su ısısı 15-20 derece arasında olmalıdır. Sülük tutturulurken hangi bölge rahatsızsa özellikle de yara olan bölgeye tutturulmalıdır. Sülük tutturulacak bölgeye kem, losyon, alkol gibi şeyler sürülmemeli pet şişe suyu ile temizlenmeli ve o bölge ılık olmalıdır.

Sülüğün yara üzerine yerleştirilmesi

Sülük boynundan tutularak tedavi edilmek istenen yere koyulur veya bir şırınga yardımı ile de tutturulabilir. Tutturma işlemi tamamlandıktan sonra tahta kaşık yardımı ile yerleştirilmeli metal kullanılmamalıdır. Salgılayacakları sıvı ile acı hissi olmayacağı için korkulacak bir durum yoktur. Sülük tutturulduktan sonra pis kanı emerek şişmeye başlar ve emme işlemi tamamlandıktan sonra kendiliğinden düşer. Yaklaşık yarım saatte emme işlemini tamamlar. Sizin sülüğü kaldırmak için bir şey yapmanıza gerek yoktur ve kesinlikle çekerek çıkartılmaya çalışılmamalıdır. Çakmak yardımı ile ağız kısmına ısı uyguladığınızda kendiliğinden bırakacaktır. Sülük ile tedavi edilen yer bol su ile temizlenmelidir.

Sülük tedavisi Hangi hastalıklar için kullanılır?

Sülük tedavisi atardamar ve toplardamar başta olmak üzere birçok dolaşım sistemi hastalığında, varis, iltihaplı ve iltihapsız eklem romatizmalarında, felç, kısmi felç, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarında, hemoroidde, göz tansiyonu ve buna bağlı görme kayıplarında, migren ve her türlü baş ağrısında, yüksek tansiyon, astım ve bronşit hastalığında, yanık vakaları, yaralar, ameliyat izleri, kangren, işitme kayıpları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca Sülük çok güçlü antioksidan etkisine sahiptir. Yılda bir defa yapılan sülük tedavisi, o yıl içinde enfeksiyonlar başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etki göstermektedir.

Sülük tedavisinde uygulanmaması gereken bölgeler
" } ] }