{ "title": "Sülük Böceği", "image": "https://www.suluk.gen.tr/images/Suluk-Bocegi-74.jpg", "date": "21.01.2024 09:44:42", "author": "Samed Şarlı", "article": [ { "article": "
Sülük Böceği; bir solucan türü olarak bilinir. Dişleri olan omurgasızlar sınıfında yer alırlar. Tatlı sularda göllerde ve nemli topraklarda çok sık rastlanır. Yaşam alanlarını havanın nemine ve yağış miktarına göre belirlerler. Evde ev ortamında cam kavanozda da beslenebilirler ama üç ya da beş ayda bir kan ile beslenmeleri gerekir. Sülük böcekleri 20-25 yıl arasında yaşayabilirler. Yaşam süreleri diğer böceklerden daha fazla ve uzundur. Üç yüzden fazla sürü böceği türü vardır. Bu 300 türden sadece 10-15 tanesi etçildir ve küçük kurtlarla salyangozlarla ve böcek yumurtaları ile beslenirler. Sülük böcekleri halk arasında sadece tedavi amaçlı kullanılan küçük solucanlar olarak bilinir ve bir yıla kadar aç kalmaya dayanabilirler. Sülük böceği insanların tedavileri dışında hayvanlar üzerinde de kullanılabilir.

Sülük Böceğinin Tedavi Amaçlı Kullanılması; Sülük böcekleriyle tedavi yapılması gereken bölge öncelikle bir jilet yardımıyla kılsız hale getirilir. Daha sonra sülük tedavi uygulanacak bölgeye bırakılır. Sülük böceği tedavi edeceği bölgeyi kendisi seçer ve o bölgeye yapışır. Tedavi edeceği bölgeye yapıştıktan sonra dişlerini geçirir ve o bölgenin kanını emmeye başlar. Tedavinin amacı, oradaki pis kanı emmesi değildir aslında, sülük böceklerinin tükürükleri, insan kanının pıhtılaşmasını engelleyen bir maddeye sahiptir. Bu madde oradaki kan akışını hızlandırır. Kanıt işi hızlanan bölgedeki pis kanlar ve kan içerisinde bulunan mikrop sülüğün kendini beslemek amacıyla orada oradaki kanları çekmesiyle tedavi başlamış olur. Sülük, oradaki kanları yeteri kadar çektiğinde ölür. Sülük öldükten veya tedavinin tamamlandığından emin olduktan sonra o bölgeden yavaşça ve bilen bir kişi tarafından hassas bir şekilde çıkartılır. Sülük yapıştır ve pis kanlar emdiği bölge bir sivilcenin büyüklüğü kadar açık ve derin bir uyku oluştur. Sülük böcekleri tedavi ettikleri bölgeden alındıktan sonra oydan bölge antibiyotik bir krem sürülmelidir.

Sülük Böceği Sterilize Edilmesi; Sülük bölgeden alındıktan sonra büyük ihtimalle ölecektir. Sülüğü sterilize etmek önemlidir çünkü sülükler bölgedeki enfeksiyon ve bakterilerin olduğu kanlarla beslenirler. Bu bakterilerin başkalarına bulaşmaları ve kimseyi olumsuz etkilememesi için sülüğün uygun şekilde sterilize edilmesi gerekmektedir. Sülüğün ölmesi steril edilmesinden daha güvenli bir yoldur, sülüğün ikinci kez bir başka hasta tarafından kullanılması da pek fazla önerilen bir işlem değildir. Tabi ki uygun koşullar çerçevesinde steril edilmiş bir sülük 2'inci hatta üçüncü kez de kullanılabilir. Hasta bölgenin iyileşmesi için; pis kanı çekmiş bir sülük sterile işleminin ardından 10 gün sonra tekrardan kullanılabilir.

Ölmeyen sülük böceği için sterilize etme işleminin en kolay hali şu şekildedir
" } ] }