{ "title": "Sülük Balığı", "image": "https://www.suluk.gen.tr/images/Suluk-Baligi-56.jpg", "date": "20.01.2024 03:26:30", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Sülük Balığı: yılan balığına benzeyen yapısıyla insanı korkutan yaşantısı olan sülük balığı, Çenesiz balıklar (Agnatha) sınıfına girer, 20 tane kadar türü vardır. Canlı ya da ölü balığın gövdesini delerek bir oyuk açar ve balığın içerisine girip, orada beslenerek yaşamını sürdürmektedir. İçten içe etini yediği balık uzunca bir yaşam sürdürebilir, sülük balığı da bundan beslenmesini devam ettirir. Yapılan bir araştırma sırasında, ölü bir balığın içerisinde yüzden fazla sülük balığına rastlanmıştır. Sülük balığı denizin 1300 metre derinliklerinde, soğuk sularda, çamurlu sularda ya da beslendiği hayvanın etinden başı dışarıda, gömülü şekilde yaşamını sürdürmektedir.

Sülük Balığının Yapısı

Bu balıkların pulları yoktur. Yumuşak bir derisi, deri üzerinde sümüksü ve kaygan bir salgısı bulunan sülük balığı yaklaşık 40-60 santime kadar uzunluğa ulaşabilir. Bu canlıların çenesi yoktur, ancak gelişmiş kuyruk yüzgeci vardır. Başının alt kısmında yarığa benzer bir ağzı, ağız çevresinde altı dokunaç ile ağzında eğeye benzeyen dişlerin dizildiği kuvvetli bir dili bulunur. Sülük balığının burnunda tek bir deliği, burnunun ucunda kalınca birkaç adet bıyık vardır. Gözleri az gelişmiştir ve deriye gömülü durumdadır. Sülük balığında yer alan solungaçların sayısı 5 ile 15 çift arasında değişmektedir. Bu solungaçlar, her iki tarafta birer solungaç deliğine bağlanır. Sülük balığının sert kabuklu yumurtaları bulunur. Bu yumurtalar uçlarında bulunan ipliksi bir nesneyle bir yere tutunur. Yumurtalarından erişken sülüklü balıklara benzer yavrular olur.

Sülük Balığının Yaşam Alanları

20 kadar türü bulunan bu canlıların, Akdeniz'in batı bölümlerinde ender olarak rastlanan tek türü olan bayağı sülük balığı varken, diğer türleri, diğer tüm denizlerde yaşamlarını sürdürebilmektedir.
" } ] }