{ "title": "Kan Emen Sülük", "image": "https://www.suluk.gen.tr/images/Kan-Emen-Suluk-15.jpg", "date": "21.01.2024 07:52:53", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "
Kan emen sülük: Sülükgiller familyasındandır bir canlıdır. Halkalı solucanların bir alt sınıfı olarak adlandırılan bu canlı hissettirmeden insanların kanını emen bir canlıdır. Kan emen ve bu kanla beslenen bir sülük birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir canlıdır. Sülüğün her iki ucunda, kan emen vantuzlar bulunur. Sülüklerin çoğunun boyu 10-20 cm arasında değişmektedir. Fakat bazı durumlarda sülükler 75 cm boyuna ulaşabilir. Kan emen, halkalı solucanlar sınıfındandır, bu sülük çeşitleri uzun yıllardır birçok araştırmanın konusu olmuştur. Bu canlılar çok uzun süre açlığa dayanabilen varlıklardır.

Kan emen sülük fiziksel özellikleri nelerdir?

Vücutlarında 34 kadar halka bulunmaktadır. Sülüklerin gövdelerinin üzeri, ince bir kutikula ile örtülüdür. Bu şekilde dayanıklı bir hal alırlar. Sülükler de kıl bulunmaz. Yassı vücutlarının her iki ucunda birer vantuz bulunur. Arka çekmen daha büyüktür. Sularda yılansı hareketlerle yüzer, vantuzlarıyla da tırtıl gibi ileri geri sürünerek yer değiştirirler. Dış derileri fazla kıvrımlı olduğundan, çok halkalı görülürler. Genellikle koyu, yeşilim trak renklidirler. Genellikle tatlı sularda ve denizlerde yaşarlar. Tatlı su ve denizlerin dışında bazen rutubetli topraklarda rastlanırlar. Yaşam alanlarını çoğu zaman nemli ortamlara göre belirleyen canlılardır. Ayrıca kan emen sülükler havanın nemine ve yağış durumuna göre kendilerine yer belirleyebilir. Bu özelliklerinden dolayı kurak alanlarda özellikle de çöllerde bu yaşayamazlar.

Kan emen sülük yaşam süresi

20-27 yıl arasında yaşayan kan emici sülükler vardır. Bu yaşam süresi, böcekler arasında oldukça uzun sayılabilecek bir süredir. Kan emen sülüklerin. 300'den fazla türü vardır. Bu sülüklerden bazıları hastalıkları tedavi edici özelliği bulunduğu için tıp alanında kullanılmaktadır. Tıp sülüğünün adı hirudo medicinalis olarak bilinmektedir. Birçok kişi tarafından iyi bilinen ve tanınan bu sülükler kan emilmesi yöntemiyle, tedavi amaçlı kullanılan sülüklerdir.

Bu sülüklerden ancak birkaç tanesi etçil olup, küçük kurt, salyangoz ve böcek larvalarıyla geçinirler. Çoğunluk değişik hayvanların dış derilerine yapışarak kan emerler. Kan emen sülükler kendi ağırlığının 8 katı kan emebilir. Kan emmiş bir sülük, bir yıla yakın açlığa dayanabilir. Bazı tür sülüklerin ağızlarında, küçük keskin dişler bulunur. Kan emen sülükler bir canlıya yapıştığı zaman, tükürüğündeki salgılar kan pıhtılaştırmasını önleyici özelliğe sahiptir.
" } ] }