{ "title": "Kabuklu Sülük", "image": "https://www.suluk.gen.tr/images/Kabuklu-Suluk-15.jpg", "date": "21.01.2024 14:03:14", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "Kabuklu sülük, Bunlar yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin orthogastopoda sınıfındaki kabuklu kara hayvanlarının ortak adıdır. Yaşadığı yerler: Tatlı su, deniz ve karada yaşayan türleri vardır. Rutubetli yerlerde çokça rastlanır. Özellikleri: Vücutları kabuklu ya da çıplaktır. Karın altlarındaki kaslı ayak yardımıyla sürünürler. Ağızlarında “radula” denen dişi olan bir dil mevcuttur. Karada yaşayanlar bahçelere çok büyük ziyanlar yapar. Ömrü: Kara kabuklu sülük (Helix spiriplana) 15 yıl kadar yaşar. Çeşitleri: Yüzlerce türü mevcuttur. Sülükler yağışın çok yoğun olduğu ve havanın tam soğumadığı sonbahar aylarında sürekli olarak görülürler. Vücutlarında çok bol miktarda su bulunduğu için aşırı soğuk havalarda donarlar. Çok sıcak havalarda ise vücutlarındaki suyu kaybederek kuruyabilirler. Geçtikleri güzergahlardan iz bırakmalarını sağlayan parlak renkli olan sümüksü bir sıvı üreterek geçerler. Kabuklarıyla gövdelerinin arasındaki olan kurumuş bir sümüksü sıvı, vücutlarındaki nemi kaybetmemelerini sağlar. Kış aylarında toprak altına ya da ağaç kovuklarına girerek canlılıklarını azaltırlar. Yaz aylarında çok sıcak olduğunda da benzer şeklide davranırlar. Çoğunlukla ot obur olmakla birlikte, etobur ya da hepçil de olabilirler. Sülükler en çok da yağmur yağdığında ortaya çıkarlar.

Genellikle ot obur olan kabuklu sülükler

Bitkilerin taze sürgünlerini yediği için büyük zarara neden olabilirler. Üreticiler ürünlerini kabuklu sülüklerden korumak için değişik yöntemlere başvururlar. Az sayıda oldukları takdirde, toplayıp bahçeden çok uzak bir yere götürerek ya da çok oldukları zaman ise bahçe duvarlarına, sebze aralarına, ağaçlara sarımsak suyu dökerek veya sarımsak asarak kabuklu sülüklerin uzak kalmalarını sağlarlar. Bu gibi durumlarda Kullanılan diğer bir yöntem ise bakır şeritler asmaktır. Bakır şeritlerin kabuklu sülüklerin salgıladığı sümüksü maddeyle etkileşime girerek bir elektrik akımı oluşturduğu ve uzaklaşmalarına sebep olduğu düşünülmektedir. Aslında kabuklu sülüklerin tempoları sanki kaplumbağa yürüyüşü veya daha yavaştır. Sülüklerle de beslenen çok sayıda hayvan vardır. Kuşlar küçük memeli hayvanlar, kurbağalar, kertenkeleler, kırkayaklar böcekler ve bazı büyük olan kabuklu sülükler bu türler de sülüklerle beslenen canlılardandır.

Çiftleşme: Kabuklu sülükler Türdeşlerinin herhangi biriyle de çiftleşebilirler; çünkü Erdiş'idir yani hem erkek hem dişidir. Yumurtlaması, Kafasını topraktaki bir deliğe sokarak yumurtlar ve bu şekilde çoğalırlar.

" } ] }